top of page
אילנה מישון טיפול במישחק והדרכת הורים
אילנה מישון טיפול במישחק והדרכת הורים

טיפול במשחק

 



"תרפיה באמצעות משחק מבוססת על ההנחה שהמשחק הוא המדיום הטבעי של הילד להביע את עצמו. זו הזדמנות שניתנת לילד לבטא את רגשותיו ובעיותיו – בדיוק כמו שמבוגרים מדברים על קשייהם"

"דיבס – הילד המחפש משמעות", וירגיניה אקסליין.

 

 

 

 

צרו קשר

052-849-4961

הגדרת הטיפול במשחק

טיפול מתחום הפסיכותרפיה, בו במהלך משחק בין מטפל לילד, יכול האחרון להביע את עצמו, ומתאפשרת חשיפה רגשית ותקשורת המאפשרים התערבות טיפולית. במהלך הטיפול במשחק, נוצר מרחב טיפולי בטוח ומוגן, וכך מתאפשרת ההבעה הרגשית של הילד דרך המשחק. בטיפול, נעשה שימוש בתהליך הבינ-אישי שמתרחש בין המטפל לילד במהלך המשחק כדי לעזור לו למנוע או לפתור בעיות וקשיים, ולהשיג צמיחה רגשית והתפתחות מיטבית.

 

הגילאים המתאימים לטיפול במשחק

הטיפול במשחק מתאים במיוחד לילדים בין הגילאים 2 - 12 שנים.

 

מיומנויות להן בא הטיפול במשחק ליתן מענה

מחקרים תומכים ביעילות הטיפול בעיקר לילדים הרוצים לפתח מיומנויות רגשיות, חברתיות והתנהגותיות, לרבות הקלה על לחצים, מתחים וקשיים כגון: לידת אחים, כניסת ילדים נוספים למשפחה, גירושין/פרידת הורים, פטירה של אדם קרוב, מעברים, אישפוזים, מחלות כרוניות, ניצול מיני וגופני, קשיים משפחתיים, טראומות, אלימות ואסונות טבע, וכן חיזוק כשרים קיימים הניתנים לחיזוק כהעצמה רגשית של הילד, חיזוק בטחונו העצמי, חיזוק דימויו עצמי, חיזוק תחושת מסוגלותו העצמית.

 

הטיפול יעיל למגוון רחב של מצבים ודאגות רגשיות

כגון שליטה בכעסים, עיצוב התנהגות, חרדה, דכאון, הפרעות קשב וריכוז, עיכובים התפתחותיים בהיעדר גורמים גופניים, קשייי הסתגלות, הפרעות שינה ואכילה, קשיי גמילה, תפיסה והערכה עצמית נמוכות, קשיים גופניים בהיעדר גורמים רפואיים/גופניים, ליקויים במיומנויות חברתיות וכישורי חיים, תחושות של כעס, חרדה, עצבות, ביישנות, דאגנות מופרזות וכיוב'.

 

הטיפול במשחק בא לעזור לילד להפוך לאחראי להתנהגותו, לפתח אסטרטגיות מצליחות לחייו, ליצור פתרונות יצירתיים וחדשים לבעיותיו, לפתח כבוד וקבלה של העצמי ושל האחר, ללמוד לחוות ולהביע רגשות באופן נורמטיבי, לעצב התנהגות רצויה, לפתח הזדהות רגשית (אמפתיה) וכבוד למחשבות ורגשות שלו ושל אחרים, ללמוד מיומנויות חברתיות ומיומנויות התקשרות בתוך המשפחה, לפתח מסוגלות עצמית, ומתוך כך לפתח ביטחון עצמי ביכולתיו שלו ומסוגלותו.

משך זמן הטיפול במשחק
מפגש טיפולי אורך כ-45 דקות. מפגשים בדרך כלל מתבצעים בתדירות של מפגש אחד בשבוע. מחקרים מראים שלוקח בממוצע 20 מפגשים כדי לעבוד ולפתור את הקושי העיקרי בעטיו פנו לטיפול. ילדים אחרים שצריכים לעבוד על מיומנויות לקשיים רבים, מתמשכים ועמוקים יותר, יש להניח שיזדקקו לטיפול ממושך יותר. מטפל אחראי יידע ההורים באשר להתקדמות הטיפול ומשך הזמן הנדרש לו. כשהמטפל ירגיש כי הילד השיג את המטרות הטיפוליות, יידע את ההורים כי המטרות הטיפוליות אכן הושגו והגיע המועד להפסקת הטיפול. טיפול פרטני בא לענות על קשיים של הילד בעל דימוי עצמי נמוך, היעדר בטחון עצמי, תחושת אי-מסוגלות, דחיה וכיוב'. הטיפול הקבוצתי הנערך עם מספר ילדים בני שכבת גיל תואם, בא ליתן מענה ולעבוד על שיפור המיומנויות החברתיות של חברי קבוצת הילדים.

תפקיד המטפל במשחק

מטפל במשחק מעניק לילד סביבה יציבה, עקבית, מכילה ומקבלת. על המטפל ליצור אוירה חמה שבה יחוש הילד כי הטיפול מהווה מקום בטוח בו ניתן לבטא בפתיחות את כל טווח הרגשות. בטיפול במשחק מתפתחים יחסי אמון בין הילד למטפל: המטפל קשוב ומוזמן ובמידה ומוזמן, נכנס לעולמו הפנימי של הילד, תוך שנותן לילד להוביל ושואף ליצור עמו יחסי אמון. המטפל מכיל את כל רגשות הילד, תוך תמיכה רבה בילד, ובלא כל ביקורת, כפי שנהוגה זו בחיי היומיום. בהתייחס להתנהגויות שאינן נורמטיביות, המטפל מציב גבולות לילד ולעצמו כדי לאפשר סביבה פיסית ורגשית בטוחה.

דרך עבודת הטיפול: פגישות של תרפיה במשחק מתקיימות לאחר בחירה מוקפדת של משחקים וחומרי יצירה שהותאמו למשחק מראש על ידי המטפל והממוקמים בחדר. בעזרת המשחקים והמשחק בו בוחר לשחק, הילד מבטא רגשות, מחשבות חוויות והתנהגויות דרך המשחק, כאמור. הצעצועים במרחב המשחקים, משמשים עבור הילד מילים. במהלך המפגשים הילד בוחר כיצד לפעול בזמן העומד לרשותו במהלך הטיפול: הילד בוחר אם ברצונו לדבר או לאו, האם ברצונו לשחק וכיצד, (לבדו או יחד עם המטפל), וכן את מידת ואופן מעורבות המטפל במשחק. דרך המשחק והיצירה ודרך הקשר האישי שנוצר בין הילד למטפל בטיפול במשחק, המטפל מוזמן לעולמו הרגשי של הילד, אותו בוחן ובו מעמיק במידת הצורך. המפגשים הטיפוליים מאפשרים לילד להציף, לעבד, לעדן וללמוד להתמודד עם הנושאים שמטרידים אותו ושבעטיים הוא סובל מבעיות וקשיים. הכרות המטפל את הרקע האישי של הילד, עשוייה לסייע לו להבין ולהיות ערני לקשרים אפשריים בין סגנון המשחק ובין קשייו הרגשיים של הילד ככלים הטעונים עבודה עליהם וחיזוקם.

המייחד את הטיפול במשחק מטיפולים אחרים

המשחק הוא השפה הראשונית והטבעית של ילדים, ובאמצעותו הם מבטאים את עולמם הפנימי: רגשות, התלבטויות, משאלות, ונושאים שונים המטרידים אותם בחיי היום-יום. המשחק הוא פעילות מהנה שמרוממת את רוחו של הילד. המשחק מאפשר ביטוי עצמי, רכישת ידע, ושיפור יכולת עצמית של הילד. המשחק עשוי לגרות את היצירתיות והדמיון של הילד, לסייע בויסות רגשות ולחזק את בטחונו העצמי. אינטראקציה תוך כדי משחק מאפשרת תהליך חיובי של יצירת קשר. דרך המשחק בכלל ומשחק קבוצתי בפרט, ניתנת הזדמנות לטפל בעכבות ובקשיים הרגשיים, להתאמן ולרכוש מיומנוית חברתיות ותפקידים חברתיים. המשחק מהווה מסגרת ללמידת קודים חברתיים וכללי התנהגות.

bottom of page